Zimowa odporność w 5 smakach

Zimowa odporność w 5 smakach - photo by MabelAmber
Zimowa odporność w 5 smakach – photo by MabelAmber

Zima to nie tylko chłód i śnieg, ale również czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. Pierwsze mrozy to właściwy moment, żeby wspomóc i uodparniać organizm, aby wystrzec się długich dni spędzonych w łóżku
z temperaturą. Jak naturalnie wzmocnić organizm? Co jeść, aby nasz układ immunologiczny miał siłę do walki z wirusami radzi lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalista medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny i sportowy Grupy LUX MED.

Mały czosnek, wielkie możliwości

Wielu z nas ma opory przed jedzeniem czosnku, ze względu na intensywny zapach i ostry smak. Jednak to małe warzywo jest najlepszym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych. Najważniejszym dla odporności składnikiem czosnku jest alicyna. Lotna substancja zawierająca związki siarki, o działaniu niszczącym drobnoustroje. 1 gram alicyny ma moc 15 penicyliny, ale uwaga – najsilniej działa czosnek świeży i jedzony na surowo, warto zjadać dziennie 2 ząbki. Niestety duże ilości czosnku drażnią błonę śluzową żołądka i mogą zaostrzać chorobę wrzodową.

Przyprawa dobra na wszystko

Kolejnym składnikiem nieodłącznym w naszej zimowej diecie powinien być imbir. Przywędrował do nas z dalekiego wschodu, gdzie jego cenne właściwości znane są od setek lat. Korzeń imbiru działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a gdy w któryś chłodny wieczór zmarzniemy – momentalnie rozgrzewa. Wszystko dzięki gingerolowi – zawartemu w eteryczny olejku z imbiru. Działanie imbiru zależy od formy podania – inaczej będzie działał świeży, inaczej sproszkowany, suszony polecany jest przy wymiotach i nudnościach. Najważniejsze jest jego działanie przeciwzapalne, skuteczne nawet w leczeniu chorób stawów, ale dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu działa również hamująco na rozwój komórek nowotworowych. Podobne działanie ma kapsaicyna i piperyna zawarte w papryczce chilli i pieprzu. Te niepozorne przyprawy są dobre na wszystko i o każdej porze roku, dlatego pamiętaj o niech przy posiłkach!

Słodkie lekarstwo

Miód jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Głównym składnikiem są oczywiście węglowodany proste, dzięki temu jego właściwości wykorzystujemy w rekonwalescencji i w intensywnym wysiłku fizycznym. W okresie zimowym ważnym składnikiem miodu są enzym gruczołów ślinowych pszczół – inwertaza, która przyspiesza rozpad cukrów. W tej reakcji powstaje nadtlenek wodoru, znany jako woda utleniona. To właśnie ta substancja powoduje, że miód ma działanie odkażające. Dodatkowo olejki eteryczne roślin z których pszczoły zbierały pyłek wzmagają działanie miodu. Szczególnie mód lipowy pomaga w infekcjach, wrzosowy odkaża jamę ustną.

Kasze na zdrowie – zwłaszcza zimą

Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja również jedzenie kasz, najlepiej jaglanej. Według chińskiej medycyny kasza jaglana ociepla organizm. Ma działanie odkwaszające organizm, jako jedyna z kasz. Zawiera duże ilości minerałów, w tym rzadko występującego w produktach spożywczych krzemu, poprawiającego kondycję włosów i paznokci oraz dużą ilość witamin z grupy B i antyoksydanty. Zdecydowanie warto ją włączyć do zimowego menu, jest świetna zarówno w potrawach przyrządzanych na słono i słodko.

Jogurt, kefir i maślanka…i domowe kiszonki

…to bardzo dobra mieszanka dla naszego organizmu. Fermentowane produkty mleczne oraz kiszona kapusta, ogórki, buraki to źródło bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne w walce przewodu pokarmowego z drobnoustrojami chorobotwórczym. Probiotyczne bakterie są podstawą naszej fizjologicznej flory jelitowej. Zasiedlają przewód pokarmowy i uniemożliwiają rozwój chorobotwórczych bakterii oraz grzybów w jelitach, przyspieszają również wytwarzanie komórek odpornościowych i przeciwciał. Jest jednak jeden warunek: bakterie muszą być żywe; dodawanie do żywności środków konserwujących niszczy cenne bakterie, dlatego trzeba, aby były w diecie codziennie i najlepiej z domowej spiżarni.

spot_img

Najnowsze wpisy

Jak protetyka wpływa na estetykę zębów?

Na czym polega protetyka stomatologiczna? Nie ulega wątpliwości, że estetyka zębów ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Osoby z pięknym uśmiechem często odczuwają większą pewność...

Zalety posiadania pralko-suszarki w domu

Definicja i działanie pralko-suszarki Pralko-suszarka to urządzenie AGD, które umożliwiające wykonanie procesu prania i suszenia w jednym cyklu pracy, bez konieczności przekładania prania. To zaawansowane...

Codzienny spacer – jakie efekty zauważysz po miesiącu?

Każda z tych aktywności wymaga jednak czasu, a jeśli Twój dzień niemal w całości wypełniają obowiązki zawodowe i domowe, często trudno wygospodarować choć godzinę...

Wpływ witamin D3 i K2 na organizm

Jakie korzyści daje witamina D3? Witamina D3 posiada wiele korzystnych właściwości – od budowy kości po wzmocnienie organizmu. Ten mikroskładnik reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspierając utrzymanie...

Dlaczego warto nosić ubrania z lnu?

Naturalna oddychalność i komfort termiczny Len jest znany ze swojej doskonałej oddychalności. Struktura włókien lnianych pozwala na swobodny przepływ powietrza, co jest kluczowe podczas gorących...
spot_img