Witamina K2 D3 – dlaczego jest taka ważna?

Dlaczego jest taka ważna?
Dlaczego jest taka ważna?

Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) to dwie najważniejsze formy witaminy K odkryte w pożywieniu. Witaminę K1 można znaleźć w zielonych warzywach, liściastych szpinaku, brokułach, itp. – odgrywa ona ważną rolę w krzepnięciu krwi.

Witamina K2 występuje w wysokim stężeniu w natto – tradycyjnej japońskiej potrawie i jest dużo lepiej wchłaniana przez organizm niż witamina K1.

Witamina K2 jest początkowo transportowana do wątroby, a następnie do kości i ścian naczyń tętniczych, gdzie może gromadzić się ze względu na jej lepszą biodostępność i dłuższy okres półtrwania, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości, a także hamowaniu złogów wapnia w tętnicach.

Najnowsze badania dowodzą, że wapń (zarówno z suplementów diety jak i żywności) bez obecności witaminy K2 nie jest transportowany do kości. Należy pamiętać, iż nadmiar wapnia powoduje miażdżycę w organizmie. Ta zaś prowadzi do nadciśnienia.

Witamina K2 w opatentowanej postaci VitaMK7 ® to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K2, bardzo dobrze przyswajalnej , przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności).

-wspiera prawidłową odporność organizmu.
-wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia i fosforu.
-przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
-przyczynia się do prawidłowej budowy zębów.
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
-przyczynia się do prawidłowej budowy kości.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ WITAMINY D3 AŻ 2000 J.M.

Innowacyjne połączenie Witaminy K2 wraz z Witaminą D3 odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.

Więcej o samej witaminie K2 w postaci VitaMK7 ® :

Czy VitaMK7 ® jest najbardziej zaawansowanym produktem K2 menachinon 7 na rynku?

Tak. VitaMK7® pochodzi ze źródeł naturalnych. Powstaje w opatentowanym procesie biofermentacji przy udziale kultur bakterii Bacillus subtilis natto. W procesie fermentacji nie biorą udziału żadne inne bakterie, które są stosowane w innych formach (np. syntetycznych).

Dodatkowo VitaMK7 ® :

• nie zawiera zanieczyszczeń i pozostałości z procesu fermentacji
• nie ma pozostałości bakteryjnych
• nie zawiera domieszek syntetycznych form
• nie bierze udziału w żadnych syntetycznych procesach

Czy VitaMK7 ® jest całkowicie wolne od alergenów i soi?

Tak. Z pełną odpowiedzialnością możemy zaświadczyć, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, nienaturalnych w 100% form witaminy K2.

VitaMK7 ® nie zawiera:

• soi i jej pochodnych
• składników genetycznie modyfikowanych GMO
• pestycydów i toksyn

Czy w procesie wytwarzania VitaMK7 ® używa się substancji chemicznych i rozcieńczalników?

Cały proces produkcji VitaMK7 ® jest w 100% naturalny, a w trakcie całego procesu pozyskiwania K2 nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie.

Czy produkt posiada certyfikat koszerności i nadaje się dla wszystkich wegetarian?

Tak. VitaMK7 ® otrzymał Certyfikat KOF-K. Nie zawiera żadnych składników zwierzęcych (należy wysypać i spożyć tylko zawartość kapsułki; w zależności od produktu kapsułka może być celulozowa).
Czy VitaMK7 ® jest najbardziej stabilną formą K2 menachinonu 7 dostępną na rynku?

Tak. VitaMK7 ® jest stabilna 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo jest stabilna w połączeniu z wapniem i witaminą D3.

Jaka jest różnicą między witaminą K2 MK-4 i witaminą K2 MK-7?

Witamina K2 zawiera kilka podtypów ogólnie oznaczanych jako menachinon-N (MK-N), gdzie "N" jest liczbą grup izoprenyloglinem. Zazwyczaj syntetyczne MK-4 służy do celów farmaceutycznych (o wymaganej dużej dawce: 45 mg / dzień). Witaminy K2 MK-4 wykazuje niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7. Witamina K2 jako menachinon-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K.

Czy VitaMK7 ® można spożywać mieszając z posiłkami i zachowując jej właściwości?

Tak. Można ją wymieszać w cieczach (woda, jogurty i oleje) i preparatach proszkowych np. mleko w proszku, zachowując wszystkie jej właściwości.

Czy VitaMK7 ® może być stosowana jako żywność w UE?

Tak. Witamina K2 VitaMK7 ® otrzymała pozwolenia zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 jako postać witaminy K dozwolonej do stosowania w żywności oraz suplementach diety.

Czy VitaMK7 ® posiada oświadczenia zdrowotne opublikowane przez EFSA?

Tak. VitaMK7 ® ma zatwierdzone oświadczenie zdrowotne: odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.

Czy VitaMK7 ® posiada badania toksykologiczne, przedkliniczne i kliniczne?

Tak. VitaMK7 ® została bardzo dobrze przebadana przez Profesora G. Littarru i jego współpracowników (University of Marche -Włochy, Instytut Biochemii, Akademia Medyczna).

VitaMK7 ® produkowana jest w fabryce we Włoszech w zachowaniu procedur HACCP, cGMP, FDA.

spot_img

Najnowsze wpisy

Jak suszarka z pompą ciepła może odmienić twoje życie domowe?

Witaj w świecie, gdzie codzienne obowiązki domowe nie muszą być uciążliwe, a nowoczesne technologie stają się naszymi sprzymierzeńcami w walce o więcej wolnego czasu...

Bostonka: czy to groźna choroba? Co powinieneś wiedzieć

Wczesne objawy bostonki – jak rozpoznać chorobę? Pierwsze sygnały, które mogą nasuwać podejrzenie bostonki, to pojawienie się charakterystycznych wykwitów w jamie ustnej. Te mogą się...

Jak skutecznie wyleczyć opryszczkę?

Czy masz dość walki z nieprzyjemnymi i bolesnymi opryszczkami? Nie martw się, istnieją skuteczne sposoby na wyleczenie tego problemu! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak pozbyć się opryszczki raz na zawsze. Nie trać czasu na szukanie kolejnych metod - mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby działające od zaraz! Zobacz sam/a!

Na czym polega SIBO – choroba, która atakuje układ pokarmowy?

Czy wiesz, że bakterie mogą być przyczyną poważnych problemów z układem pokarmowym? Poznaj SIBO - chorobę, która atakuje jelita i może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów. Dowiedz się, jak rozpoznać i leczyć tę dolegliwość oraz jakie są jej potencjalne konsekwencje dla zdrowia. Przekonaj się, dlaczego warto zadbać o równowagę mikroflory jelitowej i unikać nadmiernego namnażania szkodliwych bakterii. Zapoznaj się z artykułem na temat SIBO już teraz!

Dieta genetyczna – o co z nią chodzi

Czy wiesz, że twoja dieta może być dostosowana do Twojego genotypu? Poznaj tajemnice diety genetycznej i dowiedz się, jakie produkty są dla Ciebie najkorzystniejsze. Odkryj nowy sposób na zdrowe odżywianie!
spot_img