Dlaczego witamina D jest tak ważna dla organizmu człowieka, szczególnie tego małego i przede wszystkim o tej porze roku? Zespół marki poprosił o komentarz w tej sprawie specjalistę ds. żywienia Karolinę Jaworską.
Witamina D uczestniczy m.in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej i, co za tym idzie, odpowiada za prawidłowy metabolizm tkanki kostnej. Odpowiednia jej ilość jest szczególnie ważna w przypadku dzieci, których układ kostny jest na etapie szybkiego wzrostu. Prawidłowa podaż witaminy D sprzyja budowie mocnych kości, między innymi dlatego, że jej obecność pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, głównego budulca kości. Oczywiście bardzo ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia.
Witamina D może być jednak trudna do pozyskania, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na produkty naturalnie w nią bogate i te dodatkowo wzbogacane, szczególnie w okresie od jesieni aż do wiosny– dodaje dietetyk. Tymczasem niedobory witaminy D w diecie dotyczą 98% małych Polaków**, a dostarczenie jej w wymaganej ilości podczas mało słonecznych miesięcy może być sporym wyzwaniem. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu źródła tego cennego składnika, który znajduje się m.in. w tłustych rybach morskich, olejach rybnych czy jajach, a także produkty dodatkowo wzbogacane w witaminę D, jak jogurty czy serki.
Z raportu przygotowanego przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Danonki* wynika, że około 27% ankietowanych rodziców, zapytanych o znajomość funkcji jakie pełni witamina D w organizmie człowieka, miała trudność w udzieleniu odpowiedzi. Pozostała część wskazywała, że składnik ten jest odpowiedzialny za wspomaganie układu odpornościowego, prawidłową budowę układu kostnego, prawidłowy wzrost i zapobieganie krzywicy. Zaledwie 6% osób pamiętało o tym, że wchłanianie wapnia jest ściśle powiązane z poziomem witaminy D w organizmie.