Światowy Dzień Owoców i Warzyw – czy pamiętamy o nich na co dzień?

Światowy Dzień Owoców i Warzyw – czy pamiętamy o nich na co dzień?

Przeciętny Polak zjada obecnie zaledwie 7 średniej wielkości jabłek miesięcznie. To o połowę mniej niż 20 lat temu, a trend jest spadkowy. Zdecydowanie chcemy go odwrócić. Przy okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy, aby polskie jabłka z powrotem zajęły należne im miejsce w jadłospisach Polaków. Zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw dziennie. Zdaniem wielu dietetyków, tę liczbę należałoby nawet podwoić. Jest nad czym pracować. Przeciętny Europejczyk spożywa ok. 340g owoców i warzyw dziennie. Polacy jedynie 280 gramów.

Jabłko – owoc, z którego możemy być dumni

W 2019 roku zebrano w Polsce 3,85 mln. ton owoców, z czego zdecydowaną większość – aż 3 mln. ton stanowiły jabłka. Polska należy do najściślejszej światowej czołówki pod względem eksportu tych owoców w formie świeżej i zagęszczonego soku jabłkowego. Można więc z cała stanowczością powiedzieć, że jabłka są naszym dobrem narodowym. Mimo ogromnej popularności polskich jabłek za granicą – w kraju tracą na popularności i nie są odpowiednio doceniane przez konsumentów. Polacy zbyt często wybierają owoce importowane, zapominając o opiniach dietetyków, którzy stale przekonują, że krajowe owoce stanowią doskonały składnik diety oraz są źródłem niezbędnych witamin i innych składników odżywczych.

Ile jemy jabłek?

W ostatnich dwóch dekadach przeciętne roczne spożycie jabłek w przeliczeniu na mieszkańca Polski, spadło z ok. 25kg, o połowę – do ok. 12-13 kg. Dla porównania nasi sąsiedzi – Niemcy spożywają rocznie około 20 kilogramów tych owoców. Na podstawie danych z ostatnich 15-20 lat można zaobserwować dwa ogólne trendy: wzrost produkcji jabłek w Polsce; oraz spadek ich spożycia wśród rodzimych konsumentów – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. – Prowadzimy szereg działań, które mają na celu odwrócenie podobnych trendów, zarówno dotyczących jabłek jak pozostałych polskich owoców oraz warzyw, soków i innych przetworów. Przykładem takiej promocji jest kampania „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, w której zachęcamy Polaków aby ponownie przekonali się do smaku i wartości odżywczych rodzimych jabłek.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Decyzją FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) 16 października 2020 r. obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Tegoroczne obchody zostaną uświetnione wyjątkową iluminacją na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, który od godziny 19.00 tego dnia zostanie rozświetlony pięcioma kolorami świateł, które symbolizują charakterystyczne grupy kolorów owoców i warzyw: żółty (np. marchew, dynia, sok marchwiowy); czerwony (np. pomidory, czerwone jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, papryka); zielony (np. szpinak, sałata, brukselka, ogórek, agrest, szparagi); fioletowy (np. bakłażan, aronia, czarne porzeczki, borówki, ciemne winogrona) i biały (np. cebula, por, pieczarki, czosnek, kapusta, cykoria). Na kolejne okazje do świętowania nie trzeba będzie długo czekać. Decyzją Zgromadzenia Ogólnego ONZ 2021 rok został ogłoszony Światowym Rokiem Owoców i Warzyw.

CuTE: Kultywowanie smaku Europy

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL), Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Polecane

Najnowsze

Nowoczesna ginekologia estetyczna – innowacyjne podejście do kobiecego zdrowia i komfortu

Ginekologia estetyczna to nowoczesna, dynamicznie rozwijająca się gałąź medycyny, która łączy w sobie elementy ginekologii, chirurgii plastycznej, dermatologii oraz medycyny estetycznej. Jej głównym celem...

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...