Czy sprawdzasz jakość kwasów omega-3? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę.

Czy sprawdzasz jakość kwasów omega-3? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę.

O tym, że trzeba uzupełniać kwasy omega-3, gdyż mają korzystny wpływ na nasze serce, mózg oraz wzrok wiemy niemal wszyscy. Jednak nie każdy preparat spełnia standardy jakości jakich byśmy oczekiwali.
Czy wiesz, jak wybierać kwasy omega-3, aby były dobrej jakości?

Cechy dobrego kwasu omega-3:

1. Z małych ryb

Kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.

2. Certyfikowane miejsca połowu

Rekomendowanymi miejscami połowu ryb są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie. Certyfikowane akweny na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.

3. Krótki czas wytworzenia

Ze względu na łatwość, z jaką rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, czyli jełczenia, ważne są warunki produkcji oraz czas jaki upływa od momentu połowu ryb do pozyskania oleju. Najlepiej gdy wynosi on mniej niż 36 godzin od połowu do produkcji oleju rybiego.

4. Krystaliczna, jasna barwa oleju.

Im jaśniejsza barwa oleju tym wyższa jakość produktu, co świadczy o tym, że nie jest on zjełczały, a w efekcie „nie odbija się rybą”. Do pomiaru barwy oleju służy 18-stopniowa skala Gardnera: im niższa wartość na skali, tym świeższy jest olej, tym lepsza jego jakość.

5. Delikatny smak i zapach.

Olej rybi powinien mieć delikatny świeży zapach – olej zbyt intensywnie pachnący ‘rybą’ może wskazywać na zjełczenie i niską jakość surowca. Zawartość utlenionych kwasów omega-3 mierzona jest wartością TOTOX (total oxidation). Maksymalny limit to 28: im niższa wartość na tej skali, tym mniej utlenionych kwasów omega-3 zawiera olej. Fizyczne właściwości zobaczysz gołym okiem i poczujesz próbując produkt.

6. Naturalna postać omega-3

Kwasy omega-3 zawarte w produkcie powinny występować w postaci triglicerydów (TG),czyli w takiej postaci jak w rybach, przez co lepiej się wchłania. Kwasy tłuszczowe w postaci estrów etylowych (ethyl esters – EE) są słabiej przyswajalne.

7. Certyfikaty i badania

Kwas omega-3 powinien posiadać certyfikaty uznanych organizacji wyznaczających standardy jakościowej oceny kwasów omega-3, np. GOED.

Informacje o jakości produktu z kwasem omega-3 możesz zdobyć czytając opis na opakowaniu lub ulotce. Polacy są szczególnie zagrożeni niskim poziomem kwasów omega-3 m.in. z powodu bardzo niskiego spożycia ryb – średnio zjadamy zaledwie 50% zalecanych porcji, dlatego szczególnie ważna jest regularna suplementacja kwasów omega-3 o najwyższej jakości.

spot_img

Najnowsze wpisy

Jak protetyka wpływa na estetykę zębów?

Na czym polega protetyka stomatologiczna? Nie ulega wątpliwości, że estetyka zębów ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Osoby z pięknym uśmiechem często odczuwają większą pewność...

Zalety posiadania pralko-suszarki w domu

Definicja i działanie pralko-suszarki Pralko-suszarka to urządzenie AGD, które umożliwiające wykonanie procesu prania i suszenia w jednym cyklu pracy, bez konieczności przekładania prania. To zaawansowane...

Codzienny spacer – jakie efekty zauważysz po miesiącu?

Każda z tych aktywności wymaga jednak czasu, a jeśli Twój dzień niemal w całości wypełniają obowiązki zawodowe i domowe, często trudno wygospodarować choć godzinę...

Wpływ witamin D3 i K2 na organizm

Jakie korzyści daje witamina D3? Witamina D3 posiada wiele korzystnych właściwości – od budowy kości po wzmocnienie organizmu. Ten mikroskładnik reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspierając utrzymanie...

Dlaczego warto nosić ubrania z lnu?

Naturalna oddychalność i komfort termiczny Len jest znany ze swojej doskonałej oddychalności. Struktura włókien lnianych pozwala na swobodny przepływ powietrza, co jest kluczowe podczas gorących...
spot_img