W ostatnich dekadach odsetek osób chorych na cukrzyce stale rośnie. Nic więc dziwnego, że w Internecie aż roi się od porad dietetycznych skierowanych właśnie do diabetyków. Zalecenia, co mogą jeść, a czego unikać, są zwykle bardzo przydatne, lecz niektóre mogą mylić. Dzieje się tak na przykład w kwestii owoców, o których na ogół mówi się jako o pewnej grupie. I tak właśnie możemy spotkać się z różnymi opiniami – jedni mówią, że owoce nie szkodzą cukrzykom, a drudzy, że wręcz przeciwnie. Prawda, jak to często bywa, leży po środku. Właśnie dlatego wymieniamy owoce, które każdy diabetyk bez żadnych obaw może spożywać oraz te, których raczej nie polecamy chorym na cukrzycę.
Owoce dobre dla cukrzyka
Ze spożywania owoców czerpiemy zazwyczaj przyjemność, ponieważ są one soczyste, pyszne… i słodkie. Mogłoby się wydawać, że skoro odznaczają się taką cechą, to diabetycy powinni ich unikać. Nic bardziej mylnego. Jest spora grupa owoców nieszkodzących cukrzykom. Wśród nich znajdują się:
- cytryny, grejpfruty i pomarańcze – cytrusy, które uchodzą za najzdrowsze dla osób chorych na cukrzyce, ponieważ zawierają mało węglowodanów
- truskawki, maliny, poziomki, borówki, aronia, czarne jagody, jeżyny, czyli owoce jagodowe
- awokado
- wiśnie
- czereśnie
- morele
- nektarynki
- brzoskwinie
- gruszki
- jabłka
Należy jednak pamiętać, że do wszystkiego trzeba podchodzić z umiarem. To, że jakieś owoce nie szkodzą diabetykom, nie oznacza, że te osoby mogą pochłaniać je w niesamowitych ilościach. Idealna porcja dzienna tego produktu to około 200-300 g.
Ponadto, kupując owoce, warto decydować się na te świeże lub mrożone. Taka ich forma jest najzdrowsza, głównie ze względu na to, że zawiera najmniej cukru.
Owoce, które szkodzą diabetykom
Niestety niektóre owoce zawierają więcej fruktozy niż inne i dlatego cukrzycy powinni ich unikać. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, a więc niepodważalnie szkodliwe dla osób chorych na cukrzycę.
Diabetycy powinni zrezygnować ze spożywania:
- bananów
- winogron
- czarnych porzeczek
- arbuzów
- melonów
- ananasów
Ważne jest, by cukrzycy wykluczyli ze swojego jadłospisu owoce suszone, w syropie i z puszki. Zawierają one zbyt dużo glukozy i fruktozy, a co za tym idzie, mogą być wysoce szkodliwe dla diabetyków. Jeśli zaś chcą spożywać dżemy i konfitury owocowe, powinni zwracać uwagę na ich skład i decydować się jedynie na te niesłodzone.