Odporność wywodzi się z jelita

Odporność wywodzi się z jelita
Odporność wywodzi się z jelita

Sezon grypy i przeziębień to czas kiedy ze szczególnym nasileniem wraca temat wzmacniania odporności. Co zrobić, żeby nie dać się wirusom i bakteriom? Odpowiedź na to pytanie kryje się w naszym jelicie, a dokładnie w mikroflorze jelitowej – wyjaśnia Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Żeby wspomóc układ odpornościowy powinniśmy zadbać o równowagę między „dobrymi” i „złymi” bakteriami wchodzącymi w skład mikroflory jelitowej.

Coraz częściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że odporność wywodzi się z jelita. Jednak czy tak naprawdę wiemy co ono oznacza? Ponad 70% komórek układu odpornościowego zlokalizowanych jest w przewodzie pokarmowym. Od ich funkcjonowania zależy sprawność układu immunologicznego czyli szybkie i efektywne zwalczanie infekcji. – wyjaśnia dietetyk, Łukasz Sieńczewski. Niestety o wspieraniu układu immunologicznego myślimy dopiero gdy infekcja się zaczyna, a powinniśmy dbać, aby do jej rozwoju nie doszło. Pomóc nam mogą
w tym probiotyki czyli żywe szczepy „dobrych” bakterii. Połączone z naturalnymi prebiotykami, takimi jak bogate w błonnik warzywa i owoce, zapewnią równowagę mikroflorze jelitowej i tym samym lepszą odporność naszemu organizmowi.

Między innymi o tym co to jest mikroflora jelitowa oraz jak rozpoznać dobre i złe bakterie uczymy dzieci w ramach IV edycji programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Edukacja poprzez zabawę

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program edukacyjny, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie
i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.

Po zarejestrowaniu się na stronie programu nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Odporność wywodzi się z jelita
Odporność wywodzi się z jelita

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Najnowsze wpisy

Psychobiotyki – dobre bakterie sterujące naszym mózgiem

Psychobiotyki to żywe bakterie, które korzystnie wpływają na zdrowie psychiczne. Pomiędzy mózgiem a układem pokarmowym dochodzi do nieustannej wymiany informacji. Stąd tak często obserwowana korelacja...

Co jeść na dobry sen?

Okazuje się, że niektóre produkty zawierają melatoninę w wystarczających ilościach, aby poprawić jakość snu bez tabletek nasennych. Oprócz tego spożywanie pokarmów bogatych w melatoninę...

Regeneracja nocą. Poznaj sprawdzone sposoby na zdrowy sen!

Towarzyszące niewyspaniu zmęczenie, zasinienie powiek czy ból głowy mogą być prawdziwym utrapieniem, ale wprowadzenie kilku prostych zmian pomoże Ci lepiej zasypiać i budzić się...

Jakich witamin dostarczyć włosom zimą?

Włosy odzwierciedlają stan organizmu, a także dużo mówią o sposobie odżywiania, a nawet stylu życia. Brak w codziennej diecie substancji odżywczych szczególnie zimą –...

Cukrzyca – pierwsza niezakaźna epidemia w historii

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, co 6 sekund na cukrzycę lub jej powikłania umiera jedna osoba. U nas w kraju 1 na 11 osób choruje na tę chorobę. Jak poradzić sobie z tym rosnącym problemem?
spot_img