Zimowe nowości z Pasiek Rodziny Sadowskich po raz kolejny zaskakują niezwykłym połączeniem smaków. Kto powiedział, że miód musi być zawsze taki sam? Tym razem możemy spróbować słodko-kwaśnego miodu z cytryną lub chrupiąco-czekoladowego z orzechami laskowymi i kakao. Te dwie propozycje są wręcz idealne na zimę, dodadzą nam nieco energii i zdrowej słodyczy.
Zimowe dodatki
Wyrazisty kwiatowy smak i aromat to cechy charakterystyczne prawdziwego wielokwiatowego miodu. Po przez łagodną słodycz i brak dominujących nut tworzy świetną bazę dla miodów smakowych. Idealnie komponuje się z liofilizowanymi owocami i przyprawami, podkreślając w delikatny sposób ich naturalny smak. Chcąc zapewnić sobie moc kulinarnych doznań, szczególnie zimą, warto sięgnąć po dodatki w postaci cytryny, orzechów laskowych oraz kakao.
Słodko-kwaśny przysmak
Miód na zimę z cytryną to idealnie wyważony, słodko-kwaśny przysmak. Składa się w 97% z miodu wielokwiatowego i w 3% z liofilizowanej cytryny. Dzięki zawartości dużej porcji witaminy C poleca się spożywanie miodu z cytryną dla wsparcia odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzi się jako doskonały dodatek do lemoniady, lodów, napojów izotonicznych, porannej szklanki wody, owsianki, na kanapki czy do herbaty – ważne, by dodać go do ciepłego, a nie gorącego napoju.
Czekoladowa alternatywa
Miód na zimę z kakao i orzechami laskowymi jest pyszną i zdrową alternatywą dla kremów czekoladowych. Składa się z wielokwiatowego miodu, który wzbogacony jest o prawdziwe kakao w 5% oraz rozdrobnione, lekko wyczuwalne orzechy laskowe w 15%. Zapewnienie potrzebnej organizmowi dawki magnezu, wzmacniającego kości i zęby, usprawniającego pracę mięśni jak również poprawiającego pamięć i koncentrację jest możliwe dzięki dodaniu naturalnego kakao do miodu. Natomiast rozdrobnione orzechy laskowe dostarczają porcję witamin z grupy B, witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a przy okazji zapewniają przyjemność chrupania.