Miód na zimę – wyjątkowe smaki

Miód idealny na zimę – wyjątkowe smaki

Zimowe nowości z Pasiek Rodziny Sadowskich po raz kolejny zaskakują niezwykłym połączeniem smaków. Kto powiedział, że miód musi być zawsze taki sam? Tym razem możemy spróbować słodko-kwaśnego miodu z cytryną lub chrupiąco-czekoladowego z orzechami laskowymi i kakao. Te dwie propozycje są wręcz idealne na zimę, dodadzą nam nieco energii i zdrowej słodyczy.

Zimowe dodatki

Wyrazisty kwiatowy smak i aromat to cechy charakterystyczne prawdziwego wielokwiatowego miodu. Po przez łagodną słodycz i brak dominujących nut tworzy świetną bazę dla miodów smakowych. Idealnie komponuje się z liofilizowanymi owocami i przyprawami, podkreślając w delikatny sposób ich naturalny smak. Chcąc zapewnić sobie moc kulinarnych doznań, szczególnie zimą, warto sięgnąć po dodatki w postaci cytryny, orzechów laskowych oraz kakao.

Słodko-kwaśny przysmak

Miód na zimę z cytryną to idealnie wyważony, słodko-kwaśny przysmak. Składa się w 97% z miodu wielokwiatowego i w 3% z liofilizowanej cytryny. Dzięki zawartości dużej porcji witaminy C poleca się spożywanie miodu z cytryną dla wsparcia odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.  Sprawdzi się jako doskonały dodatek do lemoniady, lodów, napojów izotonicznych, porannej szklanki wody, owsianki, na kanapki czy do herbaty – ważne, by dodać go do ciepłego, a nie gorącego napoju.

Miód idealny na zimę – wyjątkowe smaki

Czekoladowa alternatywa

Miód na zimę z kakao i orzechami laskowymi jest pyszną i zdrową alternatywą dla kremów czekoladowych. Składa się z wielokwiatowego miodu, który wzbogacony jest o prawdziwe kakao w 5% oraz rozdrobnione, lekko wyczuwalne orzechy laskowe w 15%. Zapewnienie potrzebnej organizmowi dawki magnezu, wzmacniającego kości i zęby, usprawniającego pracę mięśni jak również poprawiającego pamięć i koncentrację jest możliwe dzięki dodaniu naturalnego kakao do miodu. Natomiast rozdrobnione orzechy laskowe dostarczają porcję witamin z grupy B, witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a przy okazji zapewniają przyjemność chrupania.

Miód idealny na zimę – wyjątkowe smaki

Polecane

Najnowsze

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...

Poradnik zakupowy: od organicznych po hotelowe – gdzie znaleźć kosmetyki idealne dla siebie?

Ilość produktów kosmetycznych dostępnych na rynku jest onieśmielająca. Jest ona bezpośrednim wynikiem popytu – odzwierciedla realne zapotrzebowanie konsumentów na wyroby z różnych półek jakościowych...