Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

 

Składniki:

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 biała cebula
  • 2 bułki bagietki lub ciabatta
  • 1 garść liści sałaty roszponki
  • 1 garść liści sałaty rukola
  • gałązka świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól do smaku

 

Wykonanie:

1. Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. 2. Wymieszać
i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
3. Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
4. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym.
5. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki.
6. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. 7. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

 

Rada:

Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.

 

Smacznego!

 

Polecane

Najnowsze

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...

Poradnik zakupowy: od organicznych po hotelowe – gdzie znaleźć kosmetyki idealne dla siebie?

Ilość produktów kosmetycznych dostępnych na rynku jest onieśmielająca. Jest ona bezpośrednim wynikiem popytu – odzwierciedla realne zapotrzebowanie konsumentów na wyroby z różnych półek jakościowych...