Jak acerola wpływa na Twoje zdrowie?

Acerola ze Stevia

Historia witaminy C to lata 30-te ubiegłego stulecia. Najpierw została wyizolowana z owoców papryki, a 5 lat później zsyntezowano ją w laboratorium. Wkrótce okazało się, że dzieło chemicznej syntezy, nie jest tak doskonałe, jak to, które tworzy natura. To dało początek poszukiwaniom naturalnych źródeł witaminy C. Ostatecznie w „rankingu” krajowym zwyciężyły owoce dzikiej róży, w światowym natomiast owoce aceroli. Acerola – to roślina klimatu tropikalnego, nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”. Obecnie uznawana za źródło najlepiej przyswajalnej witaminy C. Ze 100 g świeżych owoców można otrzymać od 1400 do 2500 mg tej witaminy. Sproszkowane owoce aceroli w jednym gramie zawierają jej aż 225 mg, co odpowiada zawartości witaminy C w sześciu cytrynach.

To właśnie z owoców aceroli otrzymuje się obecnie najlepszej jakości preparaty witaminy C i jej pochodnych. Acerolę można stosować w profilaktyce oraz pomocniczo przy zakażeniach wirusowych i bakteryjnych. Jej priorytetowym zadaniem jest wspomaganie mechanizmów odporności na wiele sposobów np. pobudzanie pracy grasicy, produkcji komórek odporności, interferonu i glutationu. Tym samym może łagodzić przebieg chorobom oraz i zapobiegać nawrotom. Preparaty naturalnej witaminy C z aceroli zaleca się dorosłym i dzieciom przed i po szczepieniach ochronnych oraz w celu wzmocnienia bariery obronnej, którą tworzą błony śluzowe układu pokarmowego (skąd pochodzi 70% odporności)

Każdego z nas cechuje naturalna i adaptacyjna odporność organizmu, która broni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Jak sobie pomóc?

1. Dlaczego odporność słabnie?

Odporność organizmu zależy min. m.in. sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej, czasu poświęcanego na odpoczynek i regenerację, stresu. Odpowiednia ilości energii oraz witamin i składników mineralnych zmniejsza ryzyko zachorowania. Z drugiej strony niepełnowartościowe posiłki, nawet jeśli jemy je regularnie, nie zapewniają składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Brak odpowiedniej ilości snu nie pozwala na właściwą regenerację. Gdy jesteśmy niewsypani i znajdujemy się pod dużą presją np. w pracy nasze siły słabną. Natomiast przebywanie w towarzystwie kichających osób czy korzystanie z tych samych naczyń, co chorzy (bez ich mycia) podnosi prawdopodobieństwo zarażenia się infekcją przenoszoną drogą kropelkową.

2. Czym jest acerola?

Acerola to inaczej malpigia granastolistna, wiśnia z Barbados lub nadgwiazdka granastolistna. Występuje w Ameryce Północnej na terenie Meksyku i Teksasu, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Jest to rozłożysty krzew, zazwyczaj o wysokości od 2 do 3 metrów. Jej owoce są niewielkie, lekko spłaszczone i w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast jest soczysty i bardzo kwaśny. Co ciekawe, jeden taki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co cały kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy ok. 4500 mg witaminy C. Jest to bardzo duża ilość. Dodatkowo na jej poziom wpływa również nasłonecznienie samego drzewa. Acerola zawiera również witaminy:

A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor i żelazo.

3. Jak acerola wpływa na odporność?

Nasz organizm nie ma zwyczaju gromadzenia zapasów witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany. Należy więc dostarczać ją sobie regularnie w odpowiednich ilościach. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1 mg/kg masy ciała dorosłego człowieka lub 2 mg/kg masy ciała dziecka. U kobiet w ciąży, cukrzyków, palaczy oraz osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę bądź prowadzących stresujący tryb życia, wartość ta wynosi 1,5 mg/kg masy ciała. Sama witamina C ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Acerola – obecna również w preparatach – wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pomaga przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło i wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych, obniżając tym samym skłonność do powstawania siniaków i krwawień. Ogólnie poprawia stan odporności i zapobiega długotrwałemu zmęczeniu.

spot_img

Najnowsze wpisy

Jak suszarka z pompą ciepła może odmienić twoje życie domowe?

Witaj w świecie, gdzie codzienne obowiązki domowe nie muszą być uciążliwe, a nowoczesne technologie stają się naszymi sprzymierzeńcami w walce o więcej wolnego czasu...

Bostonka: czy to groźna choroba? Co powinieneś wiedzieć

Wczesne objawy bostonki – jak rozpoznać chorobę? Pierwsze sygnały, które mogą nasuwać podejrzenie bostonki, to pojawienie się charakterystycznych wykwitów w jamie ustnej. Te mogą się...

Jak skutecznie wyleczyć opryszczkę?

Czy masz dość walki z nieprzyjemnymi i bolesnymi opryszczkami? Nie martw się, istnieją skuteczne sposoby na wyleczenie tego problemu! Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak pozbyć się opryszczki raz na zawsze. Nie trać czasu na szukanie kolejnych metod - mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby działające od zaraz! Zobacz sam/a!

Na czym polega SIBO – choroba, która atakuje układ pokarmowy?

Czy wiesz, że bakterie mogą być przyczyną poważnych problemów z układem pokarmowym? Poznaj SIBO - chorobę, która atakuje jelita i może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów. Dowiedz się, jak rozpoznać i leczyć tę dolegliwość oraz jakie są jej potencjalne konsekwencje dla zdrowia. Przekonaj się, dlaczego warto zadbać o równowagę mikroflory jelitowej i unikać nadmiernego namnażania szkodliwych bakterii. Zapoznaj się z artykułem na temat SIBO już teraz!

Dieta genetyczna – o co z nią chodzi

Czy wiesz, że twoja dieta może być dostosowana do Twojego genotypu? Poznaj tajemnice diety genetycznej i dowiedz się, jakie produkty są dla Ciebie najkorzystniejsze. Odkryj nowy sposób na zdrowe odżywianie!
spot_img