Herbata bursztynowa na zdrowie

Herbata bursztynowa na zdrowie!

Lecznicze właściwości bursztynu są znane od stuleci. Wiele lat temu noszono go przy sobie jako zabezpieczenie przed złymi urokami i chorobami. Dzisiaj nalewka z tego minerału jest stosowana w  przypadku przeziębień, bólów reumatycznych, a także problemów z nerkami, żołądkiem i pęcherzykiem żółciowym. Doskonałym lekarstwem na jesienno- zimowe choroby będzie także czarna herbata z dodatkiem bursztynu. Bursztyn bogaty jest w krzem, potas, magnez, żelazo i wapń. Dzięki tym składnikom jest niezastąpionym lekarstwem w domowej apteczce. Nalewka bursztynowa jest bardzo łatwa do przygotowania. 

Nalewka bursztynowa

Do przygotowania nalewki bursztynowej w domu potrzebujemy jedynie dwóch składników: bursztynów i spirytusu. W kamienie można zaopatrzyć się w sklepie zielarskim lub na giełdzie minerałów. Jeśli mieszkamy nad morzem lub planujemy wycieczkę w te rejony Polski, to bursztynów możemy poszukać na plaży. 50 g bursztynu dokładnie myjemy w gorącej wodzie i zalewamy ok. 0,5 l spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelki, zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Po 2 tygodniach nalewka nabierze złotego koloru, a więc zyska dobroczynne właściwości bursztynu. Pomoże na obolałe stawy, a kilka kropel wmasowanych w skronie pozwoli pozbyć się migreny. Jeśli natomiast chcemy uodpornić się na zarazki i bakterie w sezonie zwiększonej zachorowalności, warto odrobinę nalewki dodawać do czarnej herbaty.

Herbata z bursztynem

Do zwykłej, czarnej herbaty można dodać kilka kropel nalewki i pić profilaktycznie, aby uchronić się przed przeziębieniem. Jeśli jednak już dopadła nas jesienna infekcja, to warto zaparzyć herbatę z bursztynem. Należy pamiętać, że zalana wrzącą wodą nalewka straci swoje właściwości, powinno więc dodawać się ją do przestudzonej herbaty. Natomiast sam bursztyn można potraktować gorącą wodą.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 2 g bursztynu
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Bursztyn zalewamy wodą o temperaturze ok. 80°C i parzymy ok 15 minut, dbając o to, żeby temperatura wody nie spadła (można wstawić kubek do cieplejszej wody lub postawić nad podgrzewaczem, który utrzyma temperaturę). Po tym czasie dodajemy herbatę i słodzimy miodem wedle uznania. Tak przygotowany napój możemy pić co 3 dni.

Polecane

Najnowsze

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...

Poradnik zakupowy: od organicznych po hotelowe – gdzie znaleźć kosmetyki idealne dla siebie?

Ilość produktów kosmetycznych dostępnych na rynku jest onieśmielająca. Jest ona bezpośrednim wynikiem popytu – odzwierciedla realne zapotrzebowanie konsumentów na wyroby z różnych półek jakościowych...