Lecznicze właściwości bursztynu są znane od stuleci. Wiele lat temu noszono go przy sobie jako zabezpieczenie przed złymi urokami i chorobami. Dzisiaj nalewka z tego minerału jest stosowana w przypadku przeziębień, bólów reumatycznych, a także problemów z nerkami, żołądkiem i pęcherzykiem żółciowym. Doskonałym lekarstwem na jesienno- zimowe choroby będzie także czarna herbata z dodatkiem bursztynu. Bursztyn bogaty jest w krzem, potas, magnez, żelazo i wapń. Dzięki tym składnikom jest niezastąpionym lekarstwem w domowej apteczce. Nalewka bursztynowa jest bardzo łatwa do przygotowania.
Nalewka bursztynowa
Do przygotowania nalewki bursztynowej w domu potrzebujemy jedynie dwóch składników: bursztynów i spirytusu. W kamienie można zaopatrzyć się w sklepie zielarskim lub na giełdzie minerałów. Jeśli mieszkamy nad morzem lub planujemy wycieczkę w te rejony Polski, to bursztynów możemy poszukać na plaży. 50 g bursztynu dokładnie myjemy w gorącej wodzie i zalewamy ok. 0,5 l spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelki, zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Po 2 tygodniach nalewka nabierze złotego koloru, a więc zyska dobroczynne właściwości bursztynu. Pomoże na obolałe stawy, a kilka kropel wmasowanych w skronie pozwoli pozbyć się migreny. Jeśli natomiast chcemy uodpornić się na zarazki i bakterie w sezonie zwiększonej zachorowalności, warto odrobinę nalewki dodawać do czarnej herbaty.
Herbata z bursztynem
Do zwykłej, czarnej herbaty można dodać kilka kropel nalewki i pić profilaktycznie, aby uchronić się przed przeziębieniem. Jeśli jednak już dopadła nas jesienna infekcja, to warto zaparzyć herbatę z bursztynem. Należy pamiętać, że zalana wrzącą wodą nalewka straci swoje właściwości, powinno więc dodawać się ją do przestudzonej herbaty. Natomiast sam bursztyn można potraktować gorącą wodą.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 2 g bursztynu
- Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Bursztyn zalewamy wodą o temperaturze ok. 80°C i parzymy ok 15 minut, dbając o to, żeby temperatura wody nie spadła (można wstawić kubek do cieplejszej wody lub postawić nad podgrzewaczem, który utrzyma temperaturę). Po tym czasie dodajemy herbatę i słodzimy miodem wedle uznania. Tak przygotowany napój możemy pić co 3 dni.