Dobry probiotyk, czyli jaki?

Dobry probiotyk, czyli jaki?

Zmniejszają ryzyko biegunek podczas antybiotykoterapii, pomagają uniknąć biegunki w podróży i zakażeń pochwy, łagodzą dolegliwości związane z zespołem jelita nadwrażliwego i chorobami zapalnymi jelit, a nawet pomagają schudnąć. Aby jednak kuracja probiotykiem była skuteczna, wybór preparatu nie może być dziełem przypadku, bo nie wszystkie bakterie probiotyczne mają jednakowe działanie.

Na aptecznych półkach znajdziemy mnóstwo preparatów probiotycznych. Różnią się między sobą nie tylko postacią (kapsułki, saszetki, krople) i ceną, ale także składem. W różnych preparatach zawarte są różne szczepy bakterii. Powinniśmy wybrać probiotyk zawierający taki szczep bakterii, który ma udokumentowaną klinicznie działanie w tej konkretnej dolegliwości, która nas interesuje. Czyli jaki?

To pytanie najlepiej zadać lekarzowi, który zalecił zażywanie probiotyku. Nie musi rekomendować nam konkretnego preparatu, wystarczy aby podał łacińską nazwę szczepu bakterii, który powinien znaleźć się w jego składzie. Na przykład pałeczki rodzaju Lactobacillus i drożdże probiotyczne Saccharomyces pomagają uniknąć biegunki podczas abtybiotykoterapii, pałeczki Lactobacillus plantarum 299v i Lactobacillus GG przynoszą ulgę w dolegliwościach związanych z zespołem jelita nadwrażliwego, jeszcze inne szczepy działają w chorobach zapalnych jelit.

Aby kuracja probiotykiem przyniosła oczekiwane efekty, trzeba brać go przynajmniej przez kilka tygodni. W przypadku gdy ma on zadziałać ochronnie podczas antybiotykoterapii, należy rozpocząć jego stosowanie równolegle z antybiotykiem i kontynuować jeszcze przez kilka tygodni po zakończeniu leczenia.

Bakterie probiotyczne muszą nie tylko dotrzeć do jelita jako żywe ale jeszcze się w nim zadomowić. Aby tak się stało powinniśmy zadbać także o dostarczenie substancji prebiotycznych, które stworzą przyjazne dla nich środowisko. Takie działanie ma przede wszystkim błonnik, dlatego w codziennej diecie nie może brakować warzyw i owoców (szczególne działanie mają: pory, cebula, czosnek, banany), oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Można też kupić preparat (tzw. symbiotyk), który ma w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jaki substancje prebiotyczne.

Natomiast aby zapobiegać zaburzeniom flory bakteryjnej w przyszłości lepiej unikać węglowodanów prostych (np. słodycze) i produktów przetworzonych, gdyż zawarte w nich tłuszcze przemysłowe mają niekorzystny wpływ na florę bakteryjną. Pożądane są natomiast naturalne kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) oraz jogurty probiotyczne (na opakowaniu powinna być informacja, że zawierają żywe kultury bakterii).

spot_img

Najnowsze wpisy

Jak protetyka wpływa na estetykę zębów?

Na czym polega protetyka stomatologiczna? Nie ulega wątpliwości, że estetyka zębów ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Osoby z pięknym uśmiechem często odczuwają większą pewność...

Zalety posiadania pralko-suszarki w domu

Definicja i działanie pralko-suszarki Pralko-suszarka to urządzenie AGD, które umożliwiające wykonanie procesu prania i suszenia w jednym cyklu pracy, bez konieczności przekładania prania. To zaawansowane...

Codzienny spacer – jakie efekty zauważysz po miesiącu?

Każda z tych aktywności wymaga jednak czasu, a jeśli Twój dzień niemal w całości wypełniają obowiązki zawodowe i domowe, często trudno wygospodarować choć godzinę...

Wpływ witamin D3 i K2 na organizm

Jakie korzyści daje witamina D3? Witamina D3 posiada wiele korzystnych właściwości – od budowy kości po wzmocnienie organizmu. Ten mikroskładnik reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspierając utrzymanie...

Dlaczego warto nosić ubrania z lnu?

Naturalna oddychalność i komfort termiczny Len jest znany ze swojej doskonałej oddychalności. Struktura włókien lnianych pozwala na swobodny przepływ powietrza, co jest kluczowe podczas gorących...
spot_img