Walka z cellulitem to nie tylko aktywność fizyczna, ale również konieczność modyfikacji sposobu myślenia. Aby skutecznie pozbyć się problemu powinnyśmy zmienić tryb życia. Jednym z elementów zmian jest dieta antycellulitowa. Co warto jeść, by zniwelować pomarańczową skórkę, a jakich produktów unikać?
Dieta antycellulitowa
Na wstępie warto podkreślić, że taka dieta nie powinna być chwilowo wprowadzonym jadłospisem, a konkretną zmianą nawyków żywieniowych. Można ją zaczynać małymi krokami. Na początku ograniczmy słodycze i fastfoody, ponieważ powodują one odkładanie się tkanki tłuszczowej. Następnie wyeliminujmy wszelkie używki: ilość kawy zredukujmy do jednej filiżanki dziennie, rzućmy palenie papierosów. Istotne jest również zminimalizowanie używania soli – powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i obrzęki. Dobrą alternatywą jest stosowanie mieszanek ziołowych typu kolendra, bazylia, estragon czy majeranek.
Istotne jest również spożywanie potraw lekkostrawnych, które przyspieszają tempo trawienia. Włączmy do diety ryby, białe mięso czy ryż. Warto również jeść dużo owoców i warzyw, które są bogate w witaminy i mikroelementy. Produkty takie jak sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu, dzięki czemu zmniejszają obrzęki. Wprowadźmy do diety także te bogate w witaminę B na przykład jajka, kiełki zbóż czy drożdże. Warto też jeść ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny. Są one bogate w kwasy tłuszczowe, które pomagają porawić metabolizm tkanek z rozwijającym się cellulitem. Zapobiegają również odkładaniu się tkanki oraz przyspieszają jej spalanie.
Ważne zasady diety antycellulitowej!
- Należy wypijać około 2 litrów wody niegazowanej z niską zawartością sodu. Dzięki temu wypłukujemy toksyny z organizmu.
- Posiłki jedzmy regularnie 4-5 razy dziennie o stałych porach.
- Bardzo ważnym składnikiem diety antycellulitowej jest błonnik. Występuje pod dwoma postaciami:
- rozpuszczalny w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Znajdziemy go w cytrusach i jabłkach.
- nierozpuszczalny w wodzie, który chroni przed zaparciami. Jest zawarty w ciemnym ryżu i grubych kaszach.