Dieta antycellulitowa – co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

dieta antycellulitowa
Dieta antycellulitowa – co jeść, aby pozbyć się cellulitu. Foto Anna Shvets/Pexels

Walka z cellulitem to nie tylko aktywność fizyczna, ale również konieczność modyfikacji sposobu myślenia. Aby skutecznie pozbyć się problemu powinnyśmy zmienić tryb życia. Jednym z elementów zmian jest dieta antycellulitowa. Co warto jeść, by zniwelować pomarańczową skórkę, a jakich produktów unikać?

Dieta antycellulitowa

Na wstępie warto podkreślić, że taka dieta nie powinna być chwilowo wprowadzonym jadłospisem, a konkretną zmianą nawyków żywieniowych. Można ją zaczynać małymi krokami. Na początku ograniczmy słodycze i fastfoody, ponieważ powodują one odkładanie się tkanki tłuszczowej. Następnie wyeliminujmy wszelkie używki: ilość kawy zredukujmy do jednej filiżanki dziennie, rzućmy palenie papierosów. Istotne jest również zminimalizowanie używania soli – powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i obrzęki. Dobrą alternatywą jest stosowanie mieszanek ziołowych typu kolendra, bazylia, estragon czy majeranek.
Istotne jest również spożywanie potraw lekkostrawnych, które przyspieszają tempo trawienia. Włączmy do diety ryby, białe mięso czy ryż. Warto również jeść dużo owoców i warzyw, które są bogate w witaminy i mikroelementy. Produkty takie jak sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu, dzięki czemu zmniejszają obrzęki. Wprowadźmy do diety także te bogate w witaminę B na przykład jajka, kiełki zbóż czy drożdże. Warto też jeść ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny. Są one bogate w kwasy tłuszczowe, które pomagają porawić metabolizm tkanek z rozwijającym się cellulitem. Zapobiegają również odkładaniu się tkanki oraz przyspieszają jej spalanie.

Ważne zasady diety antycellulitowej!

  1. Należy wypijać około 2 litrów wody niegazowanej z niską zawartością sodu. Dzięki temu wypłukujemy toksyny z organizmu.
  2. Posiłki jedzmy regularnie 4-5 razy dziennie o stałych porach.
  3. Bardzo ważnym składnikiem diety antycellulitowej jest błonnik. Występuje pod dwoma postaciami:
    • rozpuszczalny w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Znajdziemy go w cytrusach i jabłkach.
    • nierozpuszczalny w wodzie, który chroni przed zaparciami. Jest zawarty w ciemnym ryżu i grubych kaszach.

Polecane

Najnowsze

Nowoczesna ginekologia estetyczna – innowacyjne podejście do kobiecego zdrowia i komfortu

Ginekologia estetyczna to nowoczesna, dynamicznie rozwijająca się gałąź medycyny, która łączy w sobie elementy ginekologii, chirurgii plastycznej, dermatologii oraz medycyny estetycznej. Jej głównym celem...

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...