Dieta antycellulitowa – co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

dieta antycellulitowa
Dieta antycellulitowa – co jeść, aby pozbyć się cellulitu. Foto Anna Shvets/Pexels

Walka z cellulitem to nie tylko aktywność fizyczna, ale również konieczność modyfikacji sposobu myślenia. Aby skutecznie pozbyć się problemu powinnyśmy zmienić tryb życia. Jednym z elementów zmian jest dieta antycellulitowa. Co warto jeść, by zniwelować pomarańczową skórkę, a jakich produktów unikać?

Dieta antycellulitowa

Na wstępie warto podkreślić, że taka dieta nie powinna być chwilowo wprowadzonym jadłospisem, a konkretną zmianą nawyków żywieniowych. Można ją zaczynać małymi krokami. Na początku ograniczmy słodycze i fastfoody, ponieważ powodują one odkładanie się tkanki tłuszczowej. Następnie wyeliminujmy wszelkie używki: ilość kawy zredukujmy do jednej filiżanki dziennie, rzućmy palenie papierosów. Istotne jest również zminimalizowanie używania soli – powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i obrzęki. Dobrą alternatywą jest stosowanie mieszanek ziołowych typu kolendra, bazylia, estragon czy majeranek.
Istotne jest również spożywanie potraw lekkostrawnych, które przyspieszają tempo trawienia. Włączmy do diety ryby, białe mięso czy ryż. Warto również jeść dużo owoców i warzyw, które są bogate w witaminy i mikroelementy. Produkty takie jak sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu, dzięki czemu zmniejszają obrzęki. Wprowadźmy do diety także te bogate w witaminę B na przykład jajka, kiełki zbóż czy drożdże. Warto też jeść ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny. Są one bogate w kwasy tłuszczowe, które pomagają porawić metabolizm tkanek z rozwijającym się cellulitem. Zapobiegają również odkładaniu się tkanki oraz przyspieszają jej spalanie.

Ważne zasady diety antycellulitowej!

  1. Należy wypijać około 2 litrów wody niegazowanej z niską zawartością sodu. Dzięki temu wypłukujemy toksyny z organizmu.
  2. Posiłki jedzmy regularnie 4-5 razy dziennie o stałych porach.
  3. Bardzo ważnym składnikiem diety antycellulitowej jest błonnik. Występuje pod dwoma postaciami:
    • rozpuszczalny w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Znajdziemy go w cytrusach i jabłkach.
    • nierozpuszczalny w wodzie, który chroni przed zaparciami. Jest zawarty w ciemnym ryżu i grubych kaszach.
spot_img

Najnowsze wpisy

Jak protetyka wpływa na estetykę zębów?

Na czym polega protetyka stomatologiczna? Nie ulega wątpliwości, że estetyka zębów ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Osoby z pięknym uśmiechem często odczuwają większą pewność...

Zalety posiadania pralko-suszarki w domu

Definicja i działanie pralko-suszarki Pralko-suszarka to urządzenie AGD, które umożliwiające wykonanie procesu prania i suszenia w jednym cyklu pracy, bez konieczności przekładania prania. To zaawansowane...

Codzienny spacer – jakie efekty zauważysz po miesiącu?

Każda z tych aktywności wymaga jednak czasu, a jeśli Twój dzień niemal w całości wypełniają obowiązki zawodowe i domowe, często trudno wygospodarować choć godzinę...

Wpływ witamin D3 i K2 na organizm

Jakie korzyści daje witamina D3? Witamina D3 posiada wiele korzystnych właściwości – od budowy kości po wzmocnienie organizmu. Ten mikroskładnik reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspierając utrzymanie...

Dlaczego warto nosić ubrania z lnu?

Naturalna oddychalność i komfort termiczny Len jest znany ze swojej doskonałej oddychalności. Struktura włókien lnianych pozwala na swobodny przepływ powietrza, co jest kluczowe podczas gorących...
spot_img