Czym są enzymy trawienne?

Czym są enzymy trawienne?

Rozkład na proste składniki

Enzymy są, obok witamin i hormonów, biokatalizatorami, które regulują przebieg naszych procesów życiowych. Trzy główne składniki pokarmowe: węglowodany, białka i tłuszcze mogą być przyswojone tylko po tym, jak zostaną, przy ich pomocy, rozłożone na prostsze składniki. Bez enzymów trawiennych organizm byłby więc źle odżywiony, ponieważ nie mógłby przyswajać wielu składników odżywczych.

Enzymy wydzielane są przez ścianę przewodu pokarmowego i narządy trawienne takie jak: ślinianki, żołądek, wątrobę czy trzustkę. Można pozyskać je również z surowego jedzenia. Jednak im bardziej przetworzona dieta, tym mniej znajduje się w niej enzymów.

 

Wzrost zapotrzebowania

Zapotrzebowanie na enzymy trawienne wzrasta w następujących sytuacjach:
– wraz z upływem lat, gdyż produkcja enzymów maleje z wiekiem
– stres wynikający z nagłych zmian w sposobie spożywania pokarmów
– ekspozycja na zanieczyszczenia środowiskowe
– zmiany pogody
– częste podróże.

 

Główne enzymy trawienne:

1. Amylaza (skrobia)
Amylaza wytwarzana jest głównie przez trzustkę, a także przez ślinianki, wątrobę czy mięśnie. Wraz z sokiem trzustkowym, trafia do światła przewodu pokarmowego, gdzie bierze udział w rozłożeniu wielocukrów (skrobi, glikogenu, amylopektyn) do cukrów prostych. W wyniku tego powstają różne produkty hydrolizy jak: maltoza, glukoza, fruktoza czy dekstryny.

2. Proteaza (białka)
Proteazy to grupa enzymów, która poprzez rozcinanie wiązań peptydowych, między aminokwasami, rozkłada białka. Dochodzi wówczas do rozpadu na wolne aminokwasy i dwupeptydy. Proteazy biorą udział nie tylko w trawieniu, ale i degradacji szkodliwych białek w komórce. Dlatego ich nieprawidłowe działanie prowadzić może do chorób cywilizacyjnych jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie czy infekcje wirusowe i bakteryjne.

3. Lipaza (tłuszcze)
Lipaza wyprodukowana przez trzustkę jest nieaktywna, czyli nie gotowa do trawienia. Dopiero po trafieniu do dwunastnicy, pod wpływem kwasów żółciowych, fosfolipidów i kolipazy (białko), przekształca się w formę aktywną. Następnie rozkłada triglicerydy pokarmowe do glicerolu i kwasów tłuszczowych.

4. Celulaza (błonnik)
W przewodzie pokarmowym człowieka, jak i wielu innych ssaków, brak jest celulaz, które rozkładają celulozę. Dlatego nie mamy możliwości trawienia błonnika. Mikroorganizmy, które wytwarzają ten enzym, obecne są w żołądkach przeżuwaczy i innych zwierząt trawożernych. Dlatego wykorzystują one błonnik, jako znaczące źródło energii. Jednak, aby uwolnić zamknięte w błonniku warzyw i owoców, składniki odżywcze, możemy przyjmować celulazę w suplementach.

5. Laktaza (laktoza)
Laktaza bierze udział w rozkładzie laktozy, czyli cukru występującego w mleku, na glukozę i galaktozę. Kiedy w organizmie brakuje tego enzymu, mogą pojawić się problemy z trawieniem produktów zawierających laktozę, jak również ich całkowita nietolerancja.

Osoby, które chcą wspomóc trawienie, stosować mogą suplement Enzymy trawienne. Zawiera on enzymy pochodzenia roślinnego tj. amylazę, proteazę, lipazę, laktazę i celulazę, które są odporne na działanie soków żołądkowych. Jest to produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

 

Probiotyk

Hepatica wzbogaciła swój preparat o probiotyk Bacillus coagulans, który, dzięki odporności na zmiany pH, temperaturę i sole żółciowe, przemieszcza się do jelita grubego, gdzie wpływa korzystnie na stan naturalnej flory fizjologicznej. Jest w formie zarodnikowej, która w przeciwieństwie do wegetatywnej, charakteryzuje się wyższą przeżywalnością, w odcinku żołądkowo-jelitowym. Poza tym probiotyk ten hamuje wzrost chorobotwórczych bakterii z rodzaju Clostridium i Enterococcus, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych.

 

Happy family having roast chicken dinner at table
Czym są enzymy trawienne..?

 

Polecane

Najnowsze

Korzyści lodówek side-by-side dla wieloosobowych rodzin

Współczesne gospodarstwa domowe, szczególnie te wieloosobowe, stawiają przed producentami sprzętu AGD wyjątkowe wyzwania. Jednym z nich jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni do przechowywania produktów spożywczych, co jest kluczowe dla zapewnienia świeżości i jakości żywności.

Zimowa pielęgnacja skóry problematycznej

Przezimowana skóra może być wyjątkowo wymagająca, zwłaszcza jeśli borykasz się z problemami takimi jak trądzik czy łuszczyca. Nie daj jednakże, aby niska temperatura i suchy powietrze zdominowały Twoją pielęgnację!

Najlepsza maseczka na zimę. Poznaj domowy sposób przygotowania!

Zima to czas, kiedy nasza skóra potrzebuje szczególnej ochrony i nawilżenia. Zapomnij o drogich kosmetykach - najlepszą maseczkę na zimę przygotujesz w domu! Dzięki prostym składnikom, takim jak miód i awokado, Twoja cera będzie promienna i odżywiona. Poznaj przepis na idealną maseczkę już teraz!

Epilacja laserowa a pielęgnacja skóry przed i po zabiegu: Na co zwrócić uwagę?

Epilacja laserowa: Przygotowanie skóry do zabiegu Przygotowanie skóry do zabiegu, jakim jest epilacja laserowa, wymaga odpowiednich działań już na kilka tygodni przed planowanym zabiegiem. Przede...

Odkurz cały dom na jednym ładowaniu z Electrolux

Electrolux odpowiada na te potrzeby, prezentując odkurzacz bezprzewodowy Power Hygienic 800, który umożliwia efektywne sprzątanie całego domu na jednym ładowaniu, wyznaczając nowe standardy w...