Czosnek właściwości – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

Czosnek właściwości – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie. Foto materiały prasowe

Czosnek właściwości

Czosnek pojawia się w naszych kuchniach pod różnymi postaciami – subtelnych przypraw, dodatków do sosów lub też jako główny składnik konkretnych dań, np. zup. Wydaje się, że od kilku miesięcy chętniej komponujemy go z najróżniejszymi potrawami. Nic w tym dziwnego! W końcu czosnek ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Co więcej, przez wielu traktowany jest jako naturalny „antybiotyk”.

O jego leczniczych właściwościach pisał Konfucjusz, a malowidła przedstawiające tę roślinę znajdują się na ścianach piramidy Cheopsa. Niedźwiedzi, skalny, zwyczajny – czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego, intensywnego smaku, ale ma również niezwykle pozytywny wpływ na odporność organizmu. Z okazji Dnia Czosnku przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek i smakowite przepisy z tą wyrazistą rośliną w roli głównej.

Niedźwiedzi czy zwyczajny

Istnieje kilka rodzajów jadalnego czosnku. Najpopularniejszą odmianą jest czosnek zwyczajny, którego rośliny osiągają wysokość nawet 150 centymetrów. W jednej cebuli znajduje się przeważnie od 4 do sześciu ząbków. Drugą bardzo dobrze znaną odmianą jest czosnek niedźwiedzi, który bardzo często stosowany jest jako sucha przyprawa. Oba gatunki działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo – warto o tym pamiętać w okresach, w których narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Korzystanie z dobroczynnych właściwości czosnku nie jest trudne – w końcu istnieje wiele możliwości wkomponowania go do dań obiadowych oraz przekąsek.

Masło czosnkowe i chlebki naan

Jednym ze smacznych i popularnych rozwiązań jest wypiekanie pieczywa czosnkowego, które posłuży nam za przekąskę lub dodatek do dań głównych. Rumiane, czosnkowe chlebki naan świetnie sprawdzą się z daniami z kuchni indyjskiej oraz wszelkimi daniami z ryżu lub z sałatkami. Z kolei aromatyczne masło czosnkowe świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa, a bardzo ciekawą propozycją jest podanie go z proziakami, czyli z mącznymi placuszkami, wywodzącymi się z Podkarpacia.

Czosnek właściwości – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie. Foto materiały prasowe

Czosnek w zupie andaluzyjskiej

Wielbiciele wyszukanych i bardziej finezyjnych dań nie mogą czuć się zawiedzeni. Istnieje wiele receptur na przepyszne, zdrowe i aromatyczne czosnkowe kremy. Z kolei zupą, która sprawdzi się nawet w cieplejsze miesiące jest andaluzyjska zimna zupa czosnkowa z dodatkiem migdałów. Ten i wiele innych przepisów na dania z czosnkiem znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie. Foto materiały prasowe