Cała Polska edukowana przez Instytut Żywności i Żywienia

Instytut Żywności i Żywienia fot.Victor Machado

Codzienny pośpiech i wykształcone przez lata złe nawyki żywieniowe to niestety znaki naszych czasów.  Podczas zakupów głównie kierujemy się ceną, wyglądem czy smakiem, często nie zdając sobie sprawy, że produkt leżący na półce obok może być zdecydowanie zdrowszym wyborem zarówno dla nas samych, jak i naszych bliskich. Dlatego też Instytut Żywności i Żywienia, w ramach projektu Zachowaj Równowagę, postanowił przekazać Polakom materiały edukacyjne, które pomogą w podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych.

Już od ponad 50 lat…

Instytut Żywności i Żywienia podejmuje różnego rodzaju działania na rzecz poprawy świadomości Polaków na temat zasad zdrowego żywienia. Teraz dotrze z wiedzą bezpośrednio do społeczeństwa poprzez szeroką dystrybucję broszur i ulotek edukacyjnych dotyczących czytania etykiet oraz sprawdzania wartości odżywczej spożywanej żywności. Materiały poszerzą i utrwalą wiedzę Polaków na temat komponowania codziennej, zbilansowanej diety, zasad racjonalnego, zdrowego żywienia oraz kryteriów oceny produktów spożywczych. Instytut zachęca do bycia świadomym i „sprytnym” konsumentem, zwłaszcza że nasze decyzje zakupowe mają bezpośredni wpływ na zdrowie nasze i naszych bliskich oraz na kształtowanie rynku, np. poprzez wspieranie lokalnych producentów wysokiej jakości żywności.

Materiały edukacyjne

W okresie od lipca do końca sierpnia 2016 r. materiały edukacyjne Instytutu można znaleźć
w prywatnych skrzynkach pocztowych m.in. w Zielonej Górze, Olsztynie, Rzeszowie czy Katowicach. Materiały są także dostępne w wybranych punktach gastronomicznych i sklepach spożywczych oraz podczas rożnego rodzaju wydarzeń: targów śniadaniowych, jarmarków, czy innych lokalnych imprez w Warszawie, Krakowie i Gliwicach. Można je również otrzymać w trakcie trwania Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Żywcu, w zorganizowanym tam „Punkcie Promocji Zdrowia”.


– Decyzje podejmowane przed sklepową półką wymagają wcześniejszego namysłu i przede wszystkim wiedzy. Wierzymy, że przekazywane Polakom materiały edukacyjne, które tłumaczą najważniejsze pojęcia i zagadnienia żywieniowe, sprawią, że społeczeństwo będzie częściej czytać etykiety i to co jest na nich napisane oraz porównywać skład poszczególnych produktów. Ma to ogromne znaczenie dla kształtowania zdrowia oraz dobrych nawyków przyszłych pokoleń. O tym, że tego typu działania edukacyjne są bardzo potrzebne świadczą m.in. kierowane do nas często mejle i telefony z prośbą o różne informacje żywieniowe i szczegółowe porady – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.


Akcja dostarczania materiałów edukacyjnych prowadzona jest w całej Polsce, przy czym w różnych miastach uruchomione są różne kanały dystrybucji. Wszyscy zainteresowani, niezależnie od miejsca zamieszkania, mogą jednak już teraz zapoznać się z nimi w formie elektronicznej – na stronie internetowej projektu: www.zachowajrownowage.pl (zakładka „DO POBRANIA”). Na stronie można znaleźć m.in. elektroniczne wersje broszur pt. „Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności” oraz „Czytaj etykiety!” , a także wiele innych cennych materiałów multimedialnych.

Zachowaj Równowagę

to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF (85% kosztów) i z budżetu Ministerstwa Zdrowia (15% środków). Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Polecane

Najnowsze

Problemy z paznokciami: Kiedy warto udać się do podologa?

Jednakże, gdy zaczynają one powodować ból, dyskomfort lub zauważymy, że pogarszają się z dnia na dzień, warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Wizyta...

Krztusiec – Objawy, leczenie i zapobieganie

Krztusiec (koklusz) to poważna choroba zakaźna, wywoływana przez bakterie Bordetella pertussis, która atakuje układ oddechowy. Jest to choroba szczególnie niebezpieczna dla niemowląt, małych dzieci...

Laktoferyna – Kluczowy element odpornościowy w walce z infekcjami

Laktoferyna to białko o wyjątkowych właściwościach, które odgrywa fundamentalną rolę w ochronie organizmu, wspierając jego system odpornościowy oraz chroniąc przed infekcjami. Czym jest laktoferyna? Laktoferyna to...

Jak się odbudować po antybiotykach? Kluczem jest dieta!

Antybiotyki, mimo że skuteczne w walce z infekcjami, mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej, dlatego tak ważne jest, by po ich zakończeniu zadbać o przywrócenie...

Poradnik zakupowy: od organicznych po hotelowe – gdzie znaleźć kosmetyki idealne dla siebie?

Ilość produktów kosmetycznych dostępnych na rynku jest onieśmielająca. Jest ona bezpośrednim wynikiem popytu – odzwierciedla realne zapotrzebowanie konsumentów na wyroby z różnych półek jakościowych...