Dla kobiet w ciąży, u których zdiagnozowano cukrzycę, odpowiednio dobrany jadłospis jest podstawą leczenia. Podpowiadamy jakie produkty powinna jadać przyszła mama, a których unikać przy cukrzycy ciężarnych
Na cukrzycę w trakcie ciąży może zachorować każda przyszła mama, dlatego warto znać objawy. Najczęściej po urodzeniu dziecka choroba mija, jednak w trakcie ciąży jak i już po urodzeniu dziecka niezbędne są regularne badania, gdyż takie kobiety
w przyszłości są bardziej narażone na cukrzycę typu 2.
Cukrzyca ciążowa – co to takiego?
Cukrzyca ciążowa w Europie występuje u 3-5% ciężarnych. Pojawia się najczęściej pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży. Za tę chorobę odpowiadają hormony ciążowe, które zaburzają wydzielanie insuliny – jest ona częściowo blokowana przez inne hormony, których poziom rośnie w trakcie ciąży. W ten sposób rozwija się insulinooporność (zmniejszenie wrażliwości komórek na działanie insuliny). Komórki trzustki zaczynają produkować coraz więcej insuliny, by utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, trzustka zostaje przeciążona i zaczyna rozwijać się cukrzyca ciążowa. Objawy nie są specyficzne – to głównie zwiększone pragnienie, częste oddawanie moczu oraz permanentne uczucie zmęczenia, pomimo unikania wysiłku. Choroba jest niebezpieczna zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla rozwijającego się w jej łonie dziecka, dlatego w tym szczególnym dla kobiet czasie niezwykle ważne są okresowe badania krwi, które pomogą we wczesnym wykryciu schorzenia.
Leczenie cukrzycy ciężarnych to przede wszystkim dieta.
Problemu nie wolno bagatelizować. Zbyt wysokie stężenie cukru w organizmie może doprowadzić do dużej wagi urodzeniowej dziecka (powyżej 4 kg) i związanych z tym komplikacji okołoporodowych, a także zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych, np. serca, nerek, układu kostnego, czy mózgu. Może również doprowadzić
do poronienia.
W większości przypadków odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczna dopasowana do stanu zdrowia i codzienna kontrola poziomu cukru za pomocą glukometru wystarczą, by utrzymać go w ryzach.
– Dieta ciężarnych z cukrzycą opiera się głównie na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jednak komponując potrawy należy zwracać uwagę nie tylko na indeks glikemiczny pojedynczych składników, ale także na ich udział wagowy
w całym daniu, czyli tzw. ładunek glikemiczny. – mówi Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Szczególnie istotne są tu regularne posiłki co 3-4 godziny. W diecie należy ograniczyć produkty z białej mąki, słodkie przekąski i dania wysokoprzetworzone. Kobiety w ciąży powinny w tym szczególnym czasie bezwzględnie wykluczyć wszystkie produkty zawierające niepasteryzowane mleko i jego przetwory, surowe mięso i ryby, kiełki oraz produkty wędzone.
– Niezależnie od tego, czy przyszła mama ma problemy z poziomem cukru, czy nie, zalecam spożywanie produktów, po których będzie czuła się syta, ale i nieociężała. Dania powinny się składać głównie z warzyw, chudych gatunków mięs lub ryb oraz kasz-szczególnie tych gruboziarnistych i o wysokiej zawartości związków mineralnych jak gryczana, jęczmienna i komosa ryżowa. – podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Diabetic Mami – odpowiednio dobrane posiłki dla przyszłych mam
Z myślą o paniach, którym w trakcie ciąży zdiagnozowano cukrzycę, Maczfit, jedna z największych w Polsce firm oferujących tzw. „dietę pudełkową” przygotowała autorski program dietetyczny Diabetic Mami. Maczfit to firma zatrudniająca sztab wykwalifikowanych specjalistów. Swoje dania przygotowuje tylko ze składników od sprawdzonych dostawców. Przyszłe mamy, które chciałby spróbować dań Maczfit, a nie są pewne jaką kaloryczność wybrać, mogą skorzystać z bezpłatnych, telefonicznych konsultacji z dietetykiem.