Historia witaminy C to lata 30-te ubiegłego stulecia. Najpierw została wyizolowana z owoców papryki, a 5 lat później zsyntezowano ją w laboratorium. Wkrótce okazało się, że dzieło chemicznej syntezy, nie jest tak doskonałe, jak to, które tworzy natura. To dało początek poszukiwaniom naturalnych źródeł witaminy C. Ostatecznie w „rankingu” krajowym zwyciężyły owoce dzikiej róży, w światowym natomiast owoce aceroli. Acerola – to roślina klimatu tropikalnego, nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”. Obecnie uznawana za źródło najlepiej przyswajalnej witaminy C. Ze 100 g świeżych owoców można otrzymać od 1400 do 2500 mg tej witaminy. Sproszkowane owoce aceroli w jednym gramie zawierają jej aż 225 mg, co odpowiada zawartości witaminy C w sześciu cytrynach.
To właśnie z owoców aceroli otrzymuje się obecnie najlepszej jakości preparaty witaminy C i jej pochodnych. Acerolę można stosować w profilaktyce oraz pomocniczo przy zakażeniach wirusowych i bakteryjnych. Jej priorytetowym zadaniem jest wspomaganie mechanizmów odporności na wiele sposobów np. pobudzanie pracy grasicy, produkcji komórek odporności, interferonu i glutationu. Tym samym może łagodzić przebieg chorobom oraz i zapobiegać nawrotom. Preparaty naturalnej witaminy C z aceroli zaleca się dorosłym i dzieciom przed i po szczepieniach ochronnych oraz w celu wzmocnienia bariery obronnej, którą tworzą błony śluzowe układu pokarmowego (skąd pochodzi 70% odporności)
Każdego z nas cechuje naturalna i adaptacyjna odporność organizmu, która broni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Jak sobie pomóc?
1. Dlaczego odporność słabnie?
Odporność organizmu zależy min. m.in. sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej, czasu poświęcanego na odpoczynek i regenerację, stresu. Odpowiednia ilości energii oraz witamin i składników mineralnych zmniejsza ryzyko zachorowania. Z drugiej strony niepełnowartościowe posiłki, nawet jeśli jemy je regularnie, nie zapewniają składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Brak odpowiedniej ilości snu nie pozwala na właściwą regenerację. Gdy jesteśmy niewsypani i znajdujemy się pod dużą presją np. w pracy nasze siły słabną. Natomiast przebywanie w towarzystwie kichających osób czy korzystanie z tych samych naczyń, co chorzy (bez ich mycia) podnosi prawdopodobieństwo zarażenia się infekcją przenoszoną drogą kropelkową.
2. Czym jest acerola?
Acerola to inaczej malpigia granastolistna, wiśnia z Barbados lub nadgwiazdka granastolistna. Występuje w Ameryce Północnej na terenie Meksyku i Teksasu, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Jest to rozłożysty krzew, zazwyczaj o wysokości od 2 do 3 metrów. Jej owoce są niewielkie, lekko spłaszczone i w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast jest soczysty i bardzo kwaśny. Co ciekawe, jeden taki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co cały kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy ok. 4500 mg witaminy C. Jest to bardzo duża ilość. Dodatkowo na jej poziom wpływa również nasłonecznienie samego drzewa. Acerola zawiera również witaminy:
A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor i żelazo.
3. Jak acerola wpływa na odporność?
Nasz organizm nie ma zwyczaju gromadzenia zapasów witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany. Należy więc dostarczać ją sobie regularnie w odpowiednich ilościach. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1 mg/kg masy ciała dorosłego człowieka lub 2 mg/kg masy ciała dziecka. U kobiet w ciąży, cukrzyków, palaczy oraz osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę bądź prowadzących stresujący tryb życia, wartość ta wynosi 1,5 mg/kg masy ciała. Sama witamina C ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Acerola – obecna również w preparatach – wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pomaga przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło i wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych, obniżając tym samym skłonność do powstawania siniaków i krwawień. Ogólnie poprawia stan odporności i zapobiega długotrwałemu zmęczeniu.