Chcąc uniknąć przeziębienia, warto dbać o siebie zawczasu, profilaktycznie. W utrzymaniu dobrej formy jesienią i zimą pomoże nam wzbogacenie diety w sezonowe owoce i warzywa, spacery, regularne uprawianie sportu i nawadnianie organizmu. Kiedy dopadnie nas jednak jesienny spadek formy, warto spróbować kilku sprawdzonych, domowych metod.
1. Syrop buraczany
Syrop z cebuli to znany przez nasze babcie specyfik pomagający w walce z kaszlem. A kto z nas słyszał o syropie… buraczanym? Można go przygotować z dwóch buraków i trzech łyżek miodu. Buraki należy zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Schłodzoną miksturę zażywajmy po jednej łyżeczce w razie potrzeby.
2. Gorąca kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych
Ciepła kąpiel jesienią to sama przyjemność, szczególnie wtedy, gdy chcemy zwalczyć męczące przeziębienie. Odpowiednio dobrana kombinacja olejków eterycznych potrafi zdziałać cuda. Do wanny pełnej wody o temperaturze 36-40 st. dodajemy kilka kropli olejków znanych z przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i rozgrzewającego działania. W domowej walce z przeziębieniem najbardziej pomocne będą: eukaliptusowy, sosnowy, anyżowy, sosnowy, świerkowy lub cynamonowy.
3. Rozgrzewający napój z imbirem
Gorący napój z korzennymi przyprawami wzmocni odporność i postawi na nogi w przypadku lekkiego przeziębienia. Do jego przyrządzenia potrzebna będzie woda przefiltrowana za pomocą dzbanka, o neutralnym smaku i zapachu, a także około 2-3 cm startego imbiru, sok z jednej limonki oraz miód do smaku. Wodę mieszamy z 3-4 cm startego korzenia imbiru i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy miksturę z kuchenki, czekamy, aż lekko przestygnie, i dodajemy do niej sok oraz miód. Pijemy, aby rozgrzać nasze ciało, np. po spacerze lub przed snem.
4. Surowy czosnek
Surowy czosnek to prawdziwy zabójca bakterii i wirusów, dlatego warto spożywać go w sezonie przeziębień w nieprzetworzonej formie. Jego zdecydowany smak złagodzimy, drobno krojąc go
i serwując na kromce chleba posmarowanej masłem i z odrobiną soli.
5. Herbata malinowa
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak gorąca, malinowa herbata! Możemy ją zaparzyć z malinowego suszu, dostępnego w sklepach zielarskich, lub przyrządzić czarną herbatę z dodatkiem soku. Owoce lub herbatę należy zalać gorącą wodą filtrowaną BRITA, a po około 5 minutach odsączyć. W razie potrzeby gotowy napar dosładzamy miodem.
W trosce o doskonały smak jesiennych naparów, warto sięgać po wodę filtrowaną, dzięki której gorące napoje będą nie tylko zdrowe i rozgrzewające, ale także smaczne i pozbawione nieapetycznego osadu. Filtracja czyni wodę pozbawioną smaku i zapachu, to także rozwiązanie tanie i dostępne.