Informacje

Owoce dla cukrzyka – które dozwolone, które zakazane?

Pyszne, soczyste, pełne witamin, ale i cukru. Niektóre z nich mogą szkodzić cukrzykom, którzy powinni unikać zawartej w owocach fruktozy. A które diabetycy mogą jeść?

Suche powietrze w domu – 3 sposoby, jak mu zapobiegać!

Suche powietrze to zmora właściwie podczas każdej pory roku. Zmagamy się z nim zarówno latem, jak i zimą.

Morsowanie jest korzystne dla zdrowia – kilka faktów

Mimo pandemii COVID-19, Polacy tłumnie zaczęli oddawać się tzw. morsowaniu. Amatorzy tej aktywności przekonują, że w ten sposób hartują się i wzmacniają organizm. Czy faktycznie? Pytamy dr n. med. Zuzannę Chęcińską-Maciejewską, która od kilku lat prowadzi badania nad wpływem zimowych kąpieli na zdrowie człowieka.   Aby morsować, trzeba mieć serce jak dzwon Bezwzględnym przeciwwskazaniem do […]

Zdrowy sen, co zrobić, żeby wstawać wcześniej?

Zdrowy sen jest najlepszym lekarstwem na każdy stan ducha. Pobudka o świcie nie musi być problemem. Psycholog i dietetyk radzą, jak stać się rannym ptaszkiem, który pokocha poranki.

Miód na zimę – wyjątkowe smaki

Zimowe nowości z Pasiek Rodziny Sadowskich po raz kolejny zaskakują niezwykłym połączeniem smaków. Kto powiedział, że miód musi być zawsze taki sam? Tym razem możemy spróbować słodko-kwaśnego miodu z cytryną lub chrupiąco-czekoladowego z orzechami laskowymi i kakao. Te dwie propozycje są wręcz idealne na zimę, dodadzą nam nieco energii i zdrowej słodyczy. Zimowe dodatki Wyrazisty […]

Kup książkę online

Moda na biznes w sieci dotyczy już wszystkich branż. Nie ma się co dziwić, a w tym roku nawet bardziej oporni przedsiębiorcy postawili także na tego typu aktywność, ponieważ tylko to umożliwiło im funkcjonowanie na rynku. Nowe technologie nie ominęły również tych branż, które kojarzą nam się bardziej z pewnego rodzaju tradycją, zapachem kurzu oraz […]

Wrzody, polipy jelita i dwunastnicy – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Wśród problemów z układem trawiennym najbardziej znanymi są wrzody i polipy dotykające zarówno jelito grube, dwunastnicę i żołądek. W jaki sposób powstają i dlaczego są groźne dla naszego zdrowia?

Światowy Dzień Owoców i Warzyw – czy pamiętamy o nich na co dzień?

Zadbajmy o to, aby polskie jabłko stanowiło jedną z codziennych porcji owoców i warzyw w naszej diecie.

Oddanie szpiku – 3 najpopularniejsze mity, związane z ideą dawstwa szpiku

W Polsce co 40 minut, a na świecie co 27 sekund ktoś dowiaduje się, że cierpi na białaczkę lub inny nowotwór krwi.13 października, w Ogólnopolskim Dniu Dawcy Szpiku, Fundacja DKMS obala 3 najpopularniejsze mity!

Nabiał w naszej diecie – kiedy i ile należy go spożywać?

Jak wygląda sprawa nabiału w życiu człowieka? Czy powinniśmy go spożywać? A jeśli tak, to kiedy i dlaczego? Producent sera MSM Mońki rozwiewa wątpliwości.