Rocznie zjadamy 45 kg chleba.

Mimo to piekarń nie ubywa w takim tempie jak sprzedawanego chleba, większość biznesu jest w dobrej kondycji finansowej, odsetek firm z przeterminowanymi płatnościami wypada niewiele gorzej niż w całej gospodarce, a łączna kwota zaległości wynosi 79 mln zł – wynika z danych BIG InfoMonitor i BIK.CHLEP

Odsetek firm prowadzących działalność piekarniczą, posiadających płatności opóźnione powyżej 60 dni i na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków wynosi 5,8 proc. to jedynie 0,5 pkt. proc. więcej niż średnia dla wszystkich branż. Trudno tym samym uznać piekarzy za szczególnie ryzykownych przedsiębiorców we współpracy. – W obu bazach (BIK i BIG InfoMonitor) zaległości ma łącznie 827 przedsiębiorstw produkujących pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie i ciastka (PKD 1071Z) na łączną wartość 79 mln zł. Z czego 14,7 mln zł to zaległości pozakredytowe, a 64 mln zł zaległości kredytowe. Choć przeterminowane zobowiązania wobec instytucji finansowych wydają się znaczące, to jednak problem nie jest częsty, dotyczy 259 piekarni z 2,8 tys. spłacających kredyty o wartości 670 mln zł. Tym samym udział firm z kredytami zaległymi powyżej 60 dni w ogólnej liczbie spłacających wynosi 9,3 proc. – zaznacza prof. Waldemar Rogowski, główny analityk Biura Informacji Kredytowej.

Biorąc pod uwagę piętrzące się przed piekarzami trudności sytuacja branży jest naprawdę niezła. Przede wszystkim nie pomaga im postępująca zmiana nawyków żywieniowych Polaków. Wraz ze wzrostem zamożności zjadamy coraz mniej pieczywa, chleb zastępujemy m.in. nabiałem, mięsem, warzywami, owocami. Choć wciąż występują duże różnice w konsumpcji pieczywa pomiędzy grupami ludności, także pomiędzy miastem a wsią. Fakty są jednak nieubłagane, spożycie pieczywa spada każdego roku o 3 – 4 proc. i od 1999 roku obniżyło się już o połowę.

Dodatkowo ostrą konkurencję dla piekarzy stanowi produkcja własna pieczywa przez sieci handlowe. Efekt? Liczba piekarni maleje, obecnie aktywnie działających jest blisko 9 tys. (zarejestrowanych w KRS i CEIDG – 14 295) w porównaniu z 2012 r. aktywnych jest mniej o 4,5 proc., bo ubyło w tym czasie 400. Tempo spadku liczby czynnych piekarń jest jednak wyraźnie niższe niż spadku spożycia pieczywa.

Polecane

Najnowsze

Korzyści lodówek side-by-side dla wieloosobowych rodzin

Współczesne gospodarstwa domowe, szczególnie te wieloosobowe, stawiają przed producentami sprzętu AGD wyjątkowe wyzwania. Jednym z nich jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni do przechowywania produktów spożywczych, co jest kluczowe dla zapewnienia świeżości i jakości żywności.

Zimowa pielęgnacja skóry problematycznej

Przezimowana skóra może być wyjątkowo wymagająca, zwłaszcza jeśli borykasz się z problemami takimi jak trądzik czy łuszczyca. Nie daj jednakże, aby niska temperatura i suchy powietrze zdominowały Twoją pielęgnację!

Najlepsza maseczka na zimę. Poznaj domowy sposób przygotowania!

Zima to czas, kiedy nasza skóra potrzebuje szczególnej ochrony i nawilżenia. Zapomnij o drogich kosmetykach - najlepszą maseczkę na zimę przygotujesz w domu! Dzięki prostym składnikom, takim jak miód i awokado, Twoja cera będzie promienna i odżywiona. Poznaj przepis na idealną maseczkę już teraz!

Epilacja laserowa a pielęgnacja skóry przed i po zabiegu: Na co zwrócić uwagę?

Epilacja laserowa: Przygotowanie skóry do zabiegu Przygotowanie skóry do zabiegu, jakim jest epilacja laserowa, wymaga odpowiednich działań już na kilka tygodni przed planowanym zabiegiem. Przede...

Odkurz cały dom na jednym ładowaniu z Electrolux

Electrolux odpowiada na te potrzeby, prezentując odkurzacz bezprzewodowy Power Hygienic 800, który umożliwia efektywne sprzątanie całego domu na jednym ładowaniu, wyznaczając nowe standardy w...