Zabiegana i zapracowana, chciałabyś wreszcie zrobić coś dla siebie. Spraw sobie najlepszy prezent i zadbaj o to, co masz najcenniejsze: o swoje zdrowie na każdym etapie życia. Bo zdrowa = piękna.
Tak naprawdę, wystarczy niewiele, aby czuć się i wyglądać lepiej!
Za gorsze samopoczucie, słabszą formę, osłabienie, winny jest zwykle niedobór kluczowych składników odżywczych. Pamiętamy, by uzupełniać wapń czy magnez, natomiast zapominamy o tym, który śmiało można nazwać witaminą życia. To kwas foliowy. Dla kobiet jest on szczególnym pierwiastkiem: pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem, dbać o kondycję ciała i umysłu, doskonale przygotowuje do roli mamy, zapewniając jednocześnie zdrowy start jej maleństwu. Kwas foliowy (inaczej witamina B9) jest także ważny na etapie karmienia piersią. A co o tym sądzą kobiety, które wzięły udział w badaniu przeprowadzonym na zlecenie marki Folik?
Niemal wszystkie ankietowane kobiety (94%) uważają, że kwas foliowy jest ważny w okresie ciąży[1].
Tymczasem pamiętajmy, że jego rola jest nie do przecenienia na każdym etapie naszego życia. Wraz
z innymi witaminami z grupy B, wpływa na poziom homocysteiny – aminokwasu, od którego zależy ogólna kondycja organizmu. Wspomaga prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, uczestnicząc w produkcji substancji, niezbędnych do jego właściwej pracy, m.in. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Wpływa też korzystnie na poziom innej substancji w mózgu, noradrenaliny, która
u osób, żyjących w nieustannym stresie, powoduje trudne do opanowania objadanie się cukrami.
Kwas foliowy ma też ogromny wpływ na ogólne samopoczucie i nastrój, wspiera funkcje poznawcze, przyswajanie wiedzy i koncentrację. Dzięki niemu lepiej pracują żołądek, wątroba i jelita. Wraz z witaminą B12 uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Coraz więcej badań naukowych dowodzi, że chroni przed rozwojem nowotworów, szczególnie tych „kobiecych”.
Co trzecia badana kobieta (34%) przyznaje, że nie wie jakie produkty zawierają kwas foliowy, a 27% trudno jest określić czy posiada taką wiedzę czy nie. [2]
To między innymi dlatego, niemal każda kobieta ma niedobór kwasu foliowego. Najbogatszym jego źródłem są zielone warzywa: brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, bób, szparagi i sałata. Ale również te mniej oczywiste jak pietruszka, jarmuż, papryka, kiwi, maliny i pomarańcze. Dzięki zawartości witaminy C, sprawiają, że kwas foliowy przyswaja się lepiej. Kwas foliowy znajdziemy także w produktach zwierzęcych: wątróbce, miękkich serach dojrzewających, typu camembert i brie, a także jajkach (szczególnie dużo jest w żółtkach).
To ważne!
Nawet dieta bogata w produkty zawierające kwas foliowy, nie zapewnia jego odpowiedniego stężenia w organizmie. Przemęczenie, stres, częste infekcje, niedobór snu – to wszystko sprawia, że do komórek trafia on w niewystarczających ilościach. W okresie ciąży i macierzyństwa zapotrzebowanie na kwas foliowy rośnie. W przeciwieństwie do kwasu foliowego z naturalnych źródeł, ten w postaci syntetycznej przyswaja się niemal w 100%. Dlatego, droga mamo – nawet jeśli Twoja dieta jest bogata w kwas foliowy, przyda się dodatkowe wsparcie w postaci suplementacji. Jeśli więc jesteś w ciąży lub planujesz zostać mamą zalecana dawka to 0,4 mg/dobę (co najmniej 1 miesiąc przed spodziewanym zapłodnieniem i w pierwszych 12 tygodniach ciąży).