Gorące napoje pomagają zachować odporność

Gorące napoje pomagają zachować odporność

Jesienią często kupujemy dostępne bez recepty preparaty, mające poprawiać naszą odporność lub pomagać w walce z przeziębieniem. Jak wynika z nowych doniesień, dopóki nie jesteśmy poważnie chorzy, zamiast środków farmakologicznych, idealnie jest sięgać po kawę, herbatę czy gorącą czekoladę.
Kiedy z pory roku pełnej kolorowych liści, babiego lata i słonecznych dni jesień staje się zimnym, ciemnym i mokrym okresem, w naturalny sposób sięgamy po gorące napoje i czekoladowe słodkości. Jak pokazują badania, tego rodzaju zachcianki mają naukowe, prozdrowotne uzasadnienie. Kawa, herbata i kakao są podstawowymi źródłami naturalnej kofeiny. Jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego został dowiedziony w 2006 roku. W artykule opublikowanym wówczas w piśmie „Farmakologia i terapia” stwierdzono, że nawet w ilości, w jakiej występuje w napojach, substancja wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może w związku z tym wspierać zachowanie zdrowia w okresie podwyższonego ryzyka infekcji. To pozytywne oddziaływanie można dodatkowo wzmacniać, dodając do ulubionych napojów odpowiednie dodatki.

Herbata i ziołowe napary z miodem

Choć wszystkie powstają przez zaparzenie liści krzewu herbacianego, herbata biała, żółta, zielona i czarna znacząco różnią się swoimi właściwościami smakowymi i prozdrowotnymi. Dzięki japońskim badaczom najlepiej udokumentowane naukowo jest pozytywne oddziaływanie herbaty zielonej. Zawiera ona znaczne ilości witaminy C, której niedobory obniżają odporność organizmu. Z tego względu godne polecenia są także napary owocowe: z czarnej porzeczki czy dzikiej róży. Potwierdzenie w testach laboratoryjnych znajdują tradycyjne zalecenia, według których uzdrawiające mikstury należy wzbogacić miodem.

Kakao z cynamonową nutą

Wprawdzie napój na bazie kakao ma stosunkowo niewiele kofeiny (około 6 mg na kubek), a tabliczka czekolady deserowej daje jej mniej więcej tyle, co pół espresso, kakao jest jesienią polecane ze względu na inne substancje i właściwości. Po pierwsze, charakteryzuje się ono dużą zawartością pobudzających reakcję przeciwzapalną polifenoli. Podobną funkcję pełnią także wchodzące w jego skład antyoksydanty. Co więcej, ze względu na inną znajdującą się w czekoladzie substancję, fenylotylaminę, poprawia ona nastrój, zwiększając poziom serotoniny i endorfin, odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności.

Na rynku jest obecnych wiele produktów służących jako baza do przygotowania gorącej czekolady. Radykalnie różnią się one od siebie zawartością kakao. Ze względów na jego dobroczynny wpływ, sięgajmy po te, w których jest go najwięcej – mówi Joanna Sobyra. – W wersji nieco bardziej wytrawnej, zwanej z włoskiego „fondente” saszetka do przygotowania napoju powinna zawierać 37% kakao – dodaje . We Włoszech popularne są także mieszanki czekolady i kawy. Wywodzący się stamtąd napój zwany mokką przygotowuje się dolewając espresso do gorącego mleka, w którym rozpuszczono kilka kostek czekolady, saszetkę „gorącej czekolady” lub kilka łyżeczek kakao. By dodatkowo zwiększyć jego działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, wierzch napoju posypać cynamonem.